fredag 28. november 2008

Ebony and Ivory

I Engelsk nå holder vi på med de svartes historie og minioritetsgrupper. Og det jeg har lært er at vi hvite har vært helt forferdelige mot de som ser annerledes ut enn oss. Det er virkelig virkelig virkelig skremmende. Feks, Apartheid, KuKluxKlan og slaveri, konsentrasjonsleire, osv.
Men allikevel, klarer de mørke menneskene å være så åpne og ikke ha fordommer mot oss. Mens vi, med en gang flyktninger kommer hit har alle fordommer mot alle fra et spesielt land, bare fordi én vi vet om var skikkelig dust en gang, eller gjør noe dumt alltid.
Det er ikke lett for de som flykter heller. Det er en grunn til at de gjør det, at det er fare for livet hvis de fortsetter å bo i det landet de kommer fra. Er det ikke bedre at de flykter og får leve, enn å bli der og bli torturert ihjel?

Noen ganger skammer jeg meg over å være hvit, når jeg ser hva som hvite mennesker har gjort mot andre folkeslag.. Som i Danser med Ulver, Martin Luther King, Nelson Mandela.
Hvem har vi å stille opp med når det gjelder å kjempe for rettighetene våre?
Se Martin Luther King da, hans budskap om å kjempe for de mørke i 50-60 åra, og alle de som boikotta bussene, så alle busselskapene nesten gikk konk? Med Rosa Parks, som nektet å gi fra seg plassen sin til en hvit mann, fordi den "hvite delen på bussen var full".
Hun var lei av å bli behandlet som en andreklasse borger. Hun ble kastet av bussen, arrestert, fengslet og dømt.
Noen ganger skammer jeg meg virkelig..

3 kommentarer:

Hanne sa...

Bra skrevet!!
Tenke sjæl....
Stolt over og være mamman din! Du er toppen, elsker deg !!!!

Anonym sa...

mhm.. helt enig med deg.
Husker vi hadde om det vi også.
fikk frysninger nedover ryggen da jeg så Mississippi Burning.
Utrolig sterk film, som må sees når du holder på med dette temaet!

Får deg til å skamme deg over å være "hvit" (vi er jo brune om sommeren, blå når vi er kalde, rød når vi rødmer o.s.v) akkurat som du nevnet i bloggen.

Veldig bra skrevet!

Unknown sa...

Ja,Missisippi Burning er fæl ass:o
Så den på skolen..
Sant, er vi som er de fargede egentlig;P